Merhabalar,
İşkembe çorbasını benim gibi sevmeyen var mı? Eşim dün akşam işkembe çorbası pişirmişti . Gece koridora çıktığımda evin her yanını çorba kokusu sarmış, bir öfke ile aşağıya inmiştim. Havanın soğuk olmasına aldırmadan pencereyi açtım. Ertesi gün mutfak bütün gece, sabaha kadar havalanmış, içeride sadece hafif bir koku kalmıştı...
Neyse, kahvaltıya oturduk. Eşim çorbanın çok güzel olduğunu söyledi. Bende dalga geçerek masaya şöyle hafif yumruğumu vurarak: "Gün gelecek, bize kokutarak yediğin o çorbayı hep beraber içeceğiz." dedim. Normalde kokusuna dâhi tahammülüm yoktur. Ben yemeyince hâliyle çocuklarda yemiyor.
İşkembe çorbasını eşim her yaptığında, yıllar önce yemeğe davet ettiğimiz misafirlerimiz aklıma gelir... İki yıllık evliydim, yedi aylık bebeğim vardı. Elimden geldiğince birçok hazırlık yapmıştım. Sevgili eşim, benim yaptığım çorba ona çok basit kaçtığından, meşhur işkembe çorbasını pişirdi. Neyse lafı fazla uzatmayayım, misafirler de bayılırlarmış işkembeye. İşkembeden ikinci defa bile istediler. Hâliyle benim hazırladıklarımdan ucundan birkaç çatal alıp bıraktılar. Çok üzülmüş ve sinirlenmiştim. Misafirler gittikten sonra eşime çok kızdım ve söylendim. Sonuç olarak günü böyle kapattık.
Bugün eşim yine meşhur çorbasını içmeye hazırlanıyordu. "Tadına bakmak ister misin?" diye sordu, anında istemediğimi söyleyip, tepkimi koydum. Sağ olsun eşimde ısrarcı anneler gibi elinde kaşık, ikna çabasında yarım saatimizi geçirdik. Bu uğraş, benim "Hadi deneyeyim madem." kararım ile sonlandı. Kaşığın ucu ile tadına baktım, hiç de fena değilmiş! Bir kaşık daha istedim, yedirmek için fırsat kollayan eşim, hemen ikinci kaşığı da verdi. Sarımsaklı sostan mı kaynaklanıyor bilemedim ancak tadı epey hoşuma gitti. Eşimin yirmi yıldır ısrar ettiği çorbanın tadına bugün bakmış oldum. Sonra zafer bayrağını çeken eşim: " Bundan sonra çocuklarla hep beraber içeriz." dedi. Bende o kadar uzun boylu olmadığını söyleyerek kahvaltımıza başladık.
MALZEMELER
1 adet temizlenmiş işkembe
Terbiyesi için malzemeler
3 kaşık un
4 kaşık yoğurt
1 limon suyu
1 adet limon suyu
Sos için malzemeler
Ezilmiş sarımsak
Sirke
HAZIRLANIŞI
İşkembeyi güzelce yıkayınız.
Düdüklü tencerede biraz sirke koyup açık olarak yirmi dakika kaynatınız.
Kaynattığınız suyu dökünüz.
Tekrar su koyup işkembeleri düdüklüde kapalı olarak pişiriniz.
Bu süre iki saat olabilir.
Pişen işkembeleri çıkartıp küçük küçük doğrayınız.
Tekrar tencereye koyunuz.
Tuzunu ekleyiniz.
Kaynamaya bırakınız.
Terbiyesini hazırlanışı
Limon suyu ve yumurtanın sarısını güzelce çırpınız.
Üzerine un ve yoğurdu ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar çırpınız.
Not: Biraz terbiyeye kesilmemesi için işkembenin suyundan ilave ediniz.
Terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya ilave ediniz, bir yandan da devamlı karıştırınız.
Not: Ben çok duru sevmiyorum, siz kıvamını kendi zevkinize göre ayarlayınız.
Tuzunu kontrol çorba pişince ocağı kapatınız.
Sosun hazırlanışı
Kapaklı kabın içerisine ezilmiş sarımsak ve sirke koyup karıştırınız.
Çorbayı kaseye koyup üzerine sostan gezdirip servis yapınız.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)