MALZEMELER
3 tatlı kaşığı kaliteli bal (Yoksa 3 tatkı kaşığı şeker)
3 çorba kaşığı nohut (Bu sefer nohutunu biraz fazla koydum)
Tahta kaşık (Temiz kullanılmamış olsun)
Tülbent veya tül yoksa kağıt peçete (Kavanozu örtmek için)
Paket lastiği
Klorsuz içme suyu (Ben şişe suyu kullandım)
Ağzı geniş kavanozlar (Rahat karıştırabilmek için)
HAZIRLANIŞI
✔Üzümlerinizi güzelce yıkayınız suları süzülsün.
✔Tanelere ayırınız.
✔Kavanozun yarısına kadar doldurunuz.( üzümleri kavanoza koyerken eliniz ile ezdiriniz) ✔Üzümlerinizin üzerine üç çorba kaşığı nohut, üç tatlı kaşığı bal (güvendiğiniz kaliteli bal olsun) ✔Bir parçada sirke anası koyup, kavanozdan dört parmak eksik hazır su koyunuz.
✔Ağzını ince hava alabilecek bir örtü ile kapatınız.
✔Lastik geçiriniz. Her gün karıştırınız.
✔Küflenmemesi için. Bu karıştırma işlemini meyveler dibe çökünceye kadar devam ediniz.
✔Mayalanma işlemi başladığında (üçhafta sonra meyveler dibe çökmüş olacak) karıştırmıyoruz.
✔Olgunlaştırmayı hızlandırmak için ev yapımı sirke varsa 1-2 kepçe ekleyebilirsiniz.
✔Üzerini hava alacak ince bez ile örtüp ağız kısmına lastik takıyoruz. İçine bir şey kaçmasın diye.
✔Zamanla üzerinde ince kaygan bir tabaka oluşacak.
✔Gün geçtikçe ince tabaka kat kat kalınlaşacak.
✔İki ay sonra sirkenin üzerindeki sirke anasını alıp kavanoza koyun.
Not: Tekrar sirke yapımında kullanılabilir. Kavanoza koyup üzerini kapatıncaya kadar sirke ile örtünüz. Buzdolabında saklayınız.
✔Sirkeyi önce kalın süzgü ile sonra ince süzgü ile süzünüz.
✔Beş litrelik kavanoza bir tatlı kaşığı kaya tuzu koyup karıştırınız.
✔Cam kavanoza koyup karanlık serin yerde saklayınız.
Dikkat!
- Bir kaç püf noktasına dikkat ettiğiniz zaman hazırlaması çok kolay.
- Üç hafta kullanmak için bekleyiniz.
- Sirke dinlendikçe berraklaşacaktır.
- Sirke altı ayla, bir yıl geçtiğinde dahada keskinleşecektir.
- Sirke hazırlarken tatlı meyveden daha güzel oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)