6 Nisan 2018 Cuma

Ev Yapımı Peynir Tarifi

MALZEMELER
10 kilo doğal süt
1 litre yoğurt suyu(kaliteli ev yoğurdundan hazırlayız)
3 çorba kaşığı Çankırı kaya tuzu
1 çay bardağı kadar sirke veya yarım limon suyu


HAZIRLANIŞI
Sütü önce pişiriniz(piştikten sonra on beş dakika pişiriniz.
Sütünüz kaynarken içine sirke,tuz ve yoğurt suyunu koyup güzelce karıştırınız.
Ocağın altını orta dereceye getiriniz,ara sıra karıştırınız.(tencerenin dip kısmı yanmasın diye)

DİKKAT; peyniriniz taşabilir başından ayrılmayınız.

Peyniriniz oluşmaya başladığında üzerine toplanmaya başlayacaktır.
Peynir altı suyu (sarımtırak renk)
oluncaya kadar kaynatınız.(tekrar karıştırınız)
10-15 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatınız.

DİKKAT;Peynir suyunu dökmeyiniz. Soğuduğunda buzdolabında saklayınız.

Peynirinizi ince bir bez veya tülü süzgüye yerleştiriniz
Büyük derin bir tencere yerleştiriniz.(peynir suyu için)
Peynirinizi boşaltınız(iyice kaynamış olduğu için dikkatli olun)
Peynirinizin altına serdiğiniz örtüyü toparlayıp düzeltiniz.

DİKKAT;Peynirin üzerine ağırlık olarak büyük boy düdüklü tencerenin içine su koydum. bu şekilde bir gece bekletiyorum.Suyu iyice süzülüyor.

Peynirleri büyük parçalar halinde kesiniz.
Kavanoza peynirleri yerleştiriniz.Üzerine peynir altı suyunu koyup buzdolabında saklayınız.
2 kiloya yakın peynir çıkıyor.

DİKKAT; Ben bu peynirleri parçalar halinde kesip etrafına kaya tuzu sürüp borcamda buzdolabında saklıyorum. Uzun sürede tüketeceksem peynir altı suyunda saklıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)