Merhabalar,
Geçtiğimiz günlerde hazırlamış olduğum Pancar Kvass'ın tarifini fırsat bulup paylaşamamıştım. Mayalanmış olan pancar suyunu gelen misafirlerime, çevremdekilere hem tadına baktırdım göremediklerime de kavanoz ile ulaştırdım. Faydalarını da anlattım. İkram ettiklerimden tam not aldı. Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için hazırlamanızı tavsiye ederim. Pancar Kvassı hazırlayıp suyunu cam şişelere koyup aylarca buzdolabında saklayabilirsiniz. Yazın bile çocuklarınıza asitli içecekler vermek yerine bu sağlıklı içecekten hazırlayıp biraz peynir altı suyu ile karıştırıp verebilirsiniz. İki kilo pancarı üç defa mayalayabilirsiniz. Pancarların suyunu süzdükten sonra pancarlarını atmayınız. Tuzlu su hazırlayıp turşu şeklinde buzdolabında saklayınız.
MALZEMELER
2 kilo kırmızı pancar
1 çorba kaşığı kayatuzu
Yarım su bardağı peynir altı suyu (Kaliteli ev yapımı yoğurt suyuda olabilir.)
Yarım su bardağı ev sirkesi(Şart değil.)
5 litrelik cam kavanoz
Hazır su
HAZIRLANIŞI
Pancarların kabuklarını soyunuz.
Küp küp doğrayınız.
Cam kavanoza yerleştiriniz.
Üzerine kaya tuzu, peyniraltı suyu varsa ev yapımı sirke koyup hazır suyu kavanozun daralan yerine kadar doldurunuz.
Kapağını kapatınız.
3-4 gün sonra koyu kırmızı renk alınca süzünüz.
Kavanozun içinde dört parmak kadar pancar suyu kalsın.
Tekrar peynir altı suyu, tuz ve hazır su ekleyip üç dört gün sonra süzünüz.
Bu işlemi üç defa tekrarlayınız.
Hazırladığınız pancar kvassları cam şişelere koyup ağzını kapatınız.
Buzdolabında saklayınız.
Hemen içmeseniz bile aylarca buzdolabında bekleyebilir.
Ben hazırladığımda kapalı balkonuma koymuştum.
Kavanozun dışı çok soğuktu.
3-4 gün sonra rengi açık pembeydi.
Mutfağa aldım ılık ortamda 6-7 gün sonra koyu kırmızı oldu.
Tekrar hazırlarken mutfakta tuttum üç dört günde mayalandı.
Ilık ortam olması gerekiyor.
Pancarlarıda yukarıda dediğim gibi değerlendirdim.
Denemenizi tavsiye ederim. :)
Not: Sıcak havalarda mayalanma daha hızlı oluyor.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)