15 Ağustos 2018 Çarşamba

Ev Yapımı Salça Tarifi

Merhabalar. Kışlıkların hazırlandığı bugünlerde, size bir ev yapımı salça tarifi vereyim istedim. Ölçülerini istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Salçayı hazırlarken sadece biberden ya da domatesten hazırlayabilirsiniz. Sağlıcakla kalınız, sevgiler!


MALZEMELER

  • 2 kilo armut domates
  • 2 kilo kırmızı salçalık biber
  • Kaya tuzu 
  • Cam kavanoz



HAZIRLANIŞI

  • Domatesleri ve biberleri güzelce yıkayınız. 
  • Sirkeli suda bekletip tekrar yıkayınız. 
  • Suyunu süzünüz.
  • Ayrı kaplara dediklerimi sırasıyla uygulayınız: Domatesin sap kısımlarını temizleyip dört parçaya kesiniz. Biberlerin sadece sap kısımlarını alınız. İri parçalar halinde kesiniz.
  • Biberin çekirdeklerini ve içinin etli kısmını almayınız.
  • Cam kavanozlara dört parmak kadar biber koyunuz, üzerine iki kaşık kadar diri kaya tuzu serpiniz.
  • Biberin üzerine dört parmak kadar domates koyup, yine iki kaşık kadar tuz serpiniz.

  • Bu işlemi kavanoz doluncaya kadar ve malzemeniz bitinceye kadar devam ediniz.
  • Biber ve domatesi sıkıştırınız.
  • En üstüne de tuz atıp kapağını sıkıca kapatınız.

  • Evinizin en çok güneş gören yerine kavanozları koyunuz.
  • Sabahtan akşama kadar güneşte iyice pişsinler.
  • Kavanozları ellemeyin. Yerinde kalsın.
  • Sabah kapaklarını açınız. Kavanozun altında biberin ve domateslerin suyu birikecek.
  • Kavanozun ağız kısmına elinizi koyup suyunu boşaltınız. 
  • Bu işlemi en az dört gün sabahları kavanozlar soğuduğu zaman tekrarlayınız.

Dikkat: Suyunu dökmezseniz salçanızda ağır bir koku oluşuyor.
  • Biberler yumuşamış olacak.
  • Tüm kavanozları birleştirip, yanınıza temiz bir kap alınız.

Not: Ben salça sıkan yakınımızda bir yer var. Orada sıktırıyorum. Robotta denedim başarılı olamadım. Eve getirdiğimde geniş bir kabın içerisine koyuyorum.

Not: Bol tuz koyuyorum.

Dikkat:

  1. Her gün sık sık karıştırıyorum.
  2. Üzerine tül örtmeyi unutmayınız.
  3. Koyulaşıncaya kadar güneşte diri kaya tuzu ile pişiriyorum.
  4. Tuzunu en başında koyunuz. Yoksa salçanız ekşir ve kurtlanabilir.


Not: Ben Hatay, Gaziantep yöresinin salçası gibi çok koyu hazırlamıyorum. Yemeğe koyduğum zaman rahat dağılmalı.

Not: Cam kavanozlara koyup üzerine zeytinyağ döküp iki yıl bile bir şey olmadan dışarıda turarak kullanıyorum.

AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)