MALZEMELER
- 2 kilo armut domates
- 2 kilo kırmızı salçalık biber
- Kaya tuzu
- Cam kavanoz
HAZIRLANIŞI
- Domatesleri ve biberleri güzelce yıkayınız.
- Sirkeli suda bekletip tekrar yıkayınız.
- Suyunu süzünüz.
- Ayrı kaplara dediklerimi sırasıyla uygulayınız: Domatesin sap kısımlarını temizleyip dört parçaya kesiniz. Biberlerin sadece sap kısımlarını alınız. İri parçalar halinde kesiniz.
- Biberin çekirdeklerini ve içinin etli kısmını almayınız.
- Cam kavanozlara dört parmak kadar biber koyunuz, üzerine iki kaşık kadar diri kaya tuzu serpiniz.
- Biberin üzerine dört parmak kadar domates koyup, yine iki kaşık kadar tuz serpiniz.
- Bu işlemi kavanoz doluncaya kadar ve malzemeniz bitinceye kadar devam ediniz.
- Biber ve domatesi sıkıştırınız.
- En üstüne de tuz atıp kapağını sıkıca kapatınız.
- Evinizin en çok güneş gören yerine kavanozları koyunuz.
- Sabahtan akşama kadar güneşte iyice pişsinler.
- Kavanozları ellemeyin. Yerinde kalsın.
- Sabah kapaklarını açınız. Kavanozun altında biberin ve domateslerin suyu birikecek.
- Kavanozun ağız kısmına elinizi koyup suyunu boşaltınız.
- Bu işlemi en az dört gün sabahları kavanozlar soğuduğu zaman tekrarlayınız.
Dikkat: Suyunu dökmezseniz salçanızda ağır bir koku oluşuyor.
- Biberler yumuşamış olacak.
- Tüm kavanozları birleştirip, yanınıza temiz bir kap alınız.
Not: Ben salça sıkan yakınımızda bir yer var. Orada sıktırıyorum. Robotta denedim başarılı olamadım. Eve getirdiğimde geniş bir kabın içerisine koyuyorum.
Not: Bol tuz koyuyorum.
Dikkat:
- Her gün sık sık karıştırıyorum.
- Üzerine tül örtmeyi unutmayınız.
- Koyulaşıncaya kadar güneşte diri kaya tuzu ile pişiriyorum.
- Tuzunu en başında koyunuz. Yoksa salçanız ekşir ve kurtlanabilir.
Not: Ben Hatay, Gaziantep yöresinin salçası gibi çok koyu hazırlamıyorum. Yemeğe koyduğum zaman rahat dağılmalı.
Not: Cam kavanozlara koyup üzerine zeytinyağ döküp iki yıl bile bir şey olmadan dışarıda turarak kullanıyorum.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)